Спазването на пропорциите в облеклото ще направи фигурата ви по-привлекателна

Често се обсъждат кройките и цветовете, които подхождат на всеки тип фигура, на конкретната възрастова група. Забравя се едно просто правило, правилото на пропорциите. Със спазването му могат да се уравновесят несъразмерности във фигурата, да се намали визуално закръглеността. Ще разгледаме правилото, за да ви помогнем да го съчетаете с правилния избор на кройка и цвят и да постигнете възможно най-привлекателен вид.

Малко математика и история, за да обясним правилото на пропорциите

Златното съотношение е 1:1,618. Това е известно и като златно сечение. Принципът при него по отношение на даден обект е отношение на голямата част от него към малката така, както целият обект се отнася към по-голямата част от него.

 

златно сечение

 

Това съотношение се среща в природата и се прилага често и в изкуството. Леонардо да Винчи го въвежда като пропорция за идеалната фигура. Но то е известно от дълбока древност, прилагано е и от древните египтяни и гърци.

 

пропорция за идеалната фигура

 

Златното съотношение при облеклото

За да бъде фигурата уравновесена и да изглежда хармонично дори при наднормено тегло и неправилни пропорции на фигурата, съотношението между горната част и долната част с краката трябва да е приблизително 1:2. Тоест при избора на тоалет трябва да разделите цялата дължина на три. Една трета трябва да е за горната част на роклята или за блузата, а две трети за долната част на роклята или за полата, панталона. Това се нарича още и „правило на третинките“.

Ще илюстрираме примерите с модели от колекцията на Модна къща Twelve O’Clock.

Рокля или панталон с висока талия, със запасана в тях блуза

Такова уравновесяване при избора на дамски дрехи може да се постигне чрез рокля или панталон с висока талия. Роклята „Солей“ е с разкрояване от платката надолу, под линията на гърдите. Това е особено подходящ модел за лятото, универсален за носене в ежедневието и за официални събития.

 

Роклята „Солей“

 

Още един начин за постигане на пропорционалност в облеклото е да запасвате блузата в полата или панталона с висока талия. Ще ви предложим подходящ тоалет за любителките на панталона – тази така удобна и популярна дреха. Тя може да бъде вашето средство за постигане на правилни пропорции.

Лененият панталон „Трапец“ е в универсален черен цвят и е с висока талия. За подчертаване на границата между горната и долната част е удачно да се комбинира със светла блуза.

 

панталон „Трапец“

 

Най-красива е комбинацията с бяла блуза или потник. Изберете потника „Черни копчета“ за женствена елегантност с къдрите по дължина на закопчаването.

 

Потник на точки с копчета

 

Рокля с макси дължина

Дългата рокля също помага за прилагане на златното съотношение. Тя издължава фигурата и с нея лесно се постига елегантно излъчване. Облечената в шифонената роклята с една презрамка „Сапфирени рози“ дама се възползва от вталяването на горната част и свободно падащата макси пола, която издължава долната част. Допълнителна атрактивност е оформянето на една презрамка зад лентите, с които може да се върже панделка.

 

рокля с една презрамка

 

Романтичната рокля от шифон „Дневен романс“ е с висока талия и макси дължина – чудесна за постигане на златно съотношение в тоалета. Можете да я добавите към своите официални рокли, за да се чувствате удобно в тази шифонена рокля с красиви флорални мотиви.

 

рокля от шифон „Дневен романс“


Стари постове Най-новите постове

Оставете коментар

Моля имайте предвид, че коментарите ви може да подлежат на одобрение, преди да бъдат публикувани