Класическо вталено дамско сако - символ на елегантност и стил

Класическото вталено сако е незаменима част от гардероба на всяка жена, защото добавя стил, елегантност и професионализъм към нейната визия. То може да бъде използвано за различни поводи - от официални събития до офиса и в ежедневието, подчертавайки силуета и извивките на тялото. Също така, класическото сако е универсално и се комбинира лесно с различни дрехи - рокли, поли и панталони, като предоставя на жената увереност и изисканост във всяка ситуация.

 

Класическото вталено сако

 

Силует на класическото вталено сако

Вталената кройка на сакото има прилепнали линии, които следват контурите на тялото. Така се подчертава талията, създавайки женствен силует.

Сакото може да бъде с различна дължина – до хълбоците, малко по-дълга или до коляното.

Предимствата на този вид кройка е, че подчертава женствеността и придава елегантност на фигурата, което го прави подходящо да се носи за всякакви поводи.

Недостатъците на вталените сака са свързани с това, че може да не е подходящо за всеки тип фигура и да не стои добре на жени с по-пищни форми. Също така, ако материята, от която е изработено не съдържа еластан, когато сакото е закопчано,  може да ограничава движенията.

 

Силует на класическото вталено сако

 

Видове вталени сака

  • Блейзър

Това е класически модел сако с ревери и едноредно или двуредно закопчаване. Произлиза от униформата на британските моряци през 19-ти век. Става популярен модел сред жените през 20-те години на 20-ти век като символ на еманципация и женственост.

Вталената кройка подчертава талията и създава женствен силует. Реверите обикновено са остри или заоблени, придавайки елегантност. Джобовете могат да бъдат с капак или без. За по-добра форма и комфорт тези сака се шият с подплата.

Класическите материали, от които са изработени са вълна, кадифе, лен или памук, но могат да бъдат ушити и от по-нестандартни като кожа, деним, велур или брокат.

 

класически модел сако блейзър

 

Най-често срещаните цветове за този тип сака са в неутралната гама - черно, бяло, синьо, бежово. Характерни са и също така ярките цветове като червено, зелено, жълто, розово. Карето, райето, животинския принт са също предпочитани решения на дизайнерите през последните години.

Този тип сака са подходящи както за официални срещи и бизнес облекло така и за носене в ежедневието с панталон, риза или рокля.

 

  • Спенсър

Това късо сако без ревери, подходящо за по-неформални поводи. Произлиза от мъжкия спортен елек през 18-ти век и по-късно през 20-ти век става популярен модел сред жените..

Дължината на сакото е до талията или малко по-ниско. Този модел подчертава фигурата, без да е прекалено тясно. Липсват ревери за по-неформален вид, а закопчаването може да бъде с копчета, кукички или цип.  

Със своето елегантно и стилно излъчване е подходящо да се носи на парти или в ежедневието с дънки, пола или рокля.

 

късо сако без ревери

 

  • Жакет

Вталеното сако тип жакет е елегантна дреха, която се отличава с вталена кройка, подчертаваща талията, и дължина до хълбоците. Може да има ревери, джобове с капак или без, както и подплата за по-добра форма и комфорт.

Този тип сако е чудесен избор за работа, официални срещи, партита, както и за елегантно допълнение към ежедневния ви тоалет. Предлага се в различни материи, цветове и щампи, което го прави подходящо за всякакъв вкус и стил.

 

Вталено сако тип жакет

 

Жакета е любима дреха на много известни личности, като Коко Шанел, Одри Хепбърн, Жаклин Кенеди Онасис, Кейт Мидълтън и Виктория Бекъм.

 

сако жакет  Коко Шанел

 

Съвети за грижа

Грижата за вталеното сако е от съществено значение за запазване на неговата красота и дълготрайност.

Почистване:

  • Ръчно пране: Подходящо за деликатни материи, използвайте хладка вода и мек сапун.
  • Машинно пране: Изберете програма за деликатни дрехи и обърнете сакото наопаки.
  • Сушене: Никога не сушете в сушилня, оставете да изсъхне на закачалка, далеч от слънчева светлина.
  • Гладене: Гладете на ниска температура с пара или през влажна кърпа.

В случай на силни замърсявания, занесете сакото на химическо чистене. Ако забележите петна, ги почиствайте незабавно, за да предотвратите трайни замърсявания.

Избягвайте използването на избелващи средства. Преди употреба, тествайте всяко почистващо средство върху незабележимо място от сакото, за да сте сигурни, че няма да го повредите.

Съхранявайте сакото на поставено на закачалка в гардероб, далеч от прах и влага. Ако го прибирате за следващия сезон, използвайте калъф за дрехи, за да го защитите от прах и мръсотия.

Не забравяйте, че вталеното сако е ключът към перфектния завършек на вашия външен вид. Изберете внимателно цвета, модела и материята му и  то ще ви помогне да излъчвате увереност, елегантност и стил, където и да се появите.

Вталеното сако е инвестиция, която ще ви радва години наред, а с правилните грижи и съчетания, то ще ви помогне да създадете стилни и елегантни визии.

 


Стари постове Най-новите постове

Оставете коментар

Моля имайте предвид, че коментарите ви може да подлежат на одобрение, преди да бъдат публикувани