Как да се облечете за интервю за работа

Интервюто създава у работодателя впечатления, въз основа на които интервюираният получава или не дадената позиция. Голям дял за първите впечатления има облеклото.

Външният вид се възприема през първите 30 секунди. За да бъде той възприет положително, подгответе се с подходящи дрехи. Добре написаното резюме и правилните отговори на въпросите на интервюиращия ще допълнят и разширят положителния облик като цяло.

Ето как да се подготвите с избор на подходящо облекло за интервю за работа.

 

Как да се облечете за интервю за работа

 

Проучете как се обличат служителите на фирмата

За избора на облекло много помага информацията за дрес кода, спазван в конкретната фирма. Той може да е строго делови или по-свободен. Изберете дрехите си в съответствие с това.

Например в голяма компания, търгуваща с оборудване, дрес кодът е един, строго делови, а изискванията за работно облекло за служителите във фирма за играчки не са стриктно спазване на делово облекло, с повече възможности за цветни елементи.

 

Лаконичен стил на обличане

За длъжност с изисквания за логично мислене, планиране, спазване на приоритети е подходящо да кандидатствате с облекло в лаконичен стил. То трябва да е строго делово, с комбиниране на сако и пола или сако и костюм. Това е стилът за финансисти и юристи.

Аксесоарите трябва да са минимални, а още по-добре е да няма аксесоари. Към деловото облекло обуйте семпли черни обувки със средно високи токове.

Черното сако е задължително. За дамите моделите са разнообразени с акценти за стилно излъчване. Подходящо за строго делово облекло е сакото „Елеганца“, с красиви дантелени ревери.

 

Класическо черно сако

 

Облекло за интервю  за творчески длъжности

Когато кандидатствате за длъжност, свързана с творческа работа, в облеклото ви трябва да има оригинален елемент, като асиметрия, оригинална яка или аксесоар. Черната рокля „Чупки“ с асиметрична дължина е със закопчаване в горната част и с ревери. Можете да ч комбинирате със сако.

 

Разкроена черна рокля

 

Можете да направите впечатление с накит като брошка, забодена на ръкава или на колана. Така ще изпъкнете сред другите кандидати. Ще направите впечатление на човек, готов за творчески експерименти.

 

Цветът на облеклото е много важен

Ето как влияе изборът на цвят за облеклото.

  • Сиво

Това е основният цвят, който се препоръчва за облекло зта интервю за работа. Той е неутрален, асоциира се със спокойствие, професионализъм, последователност.

Сивото придава елегантност, съчетава се чудесно със светлосин шал или вратовръзка. Можете да допълните тоалета в сиво със сиви или тъмносини обувки и чанта.

  • Синьо

Това  е цветът, подходящ, ако кандидатствате за ръководна длъжност. Той излъчва професионализъм и авторитет. За предпочитане е синьото да не е ярко. Семпла и впечатляваща е правата рокля в синьо „Бизнес стюардеса“ със сиви платки на раменете.

 

Вталена синя рокля

 

Комбинирайте тъмносиня пола или панталон с тъмносинята риза „Протокол“.

 

Класическа вталена риза

 

За цялостен аутфит е добре да комбинирате с контрастни цветове – например тъмносиня рокля с бяло сако. Но бялото не трябва да е снежнобяло, а по-мек оттенък. Много подходяща за комбиниране със синя пола или панталон е бялата  риза-боди „Плисе“.

 

Бяла риза-боди

 

  • Виолетово

Облекло с акценти в този цвят е подходящо за кандидатстване за работа в творческа среда. Той излъчва оригиналност и креативност, а също и увереност. Не се препоръчва като основен цвят, а като допълнение – платки или други декоративни елементи към облекло в синьо или сиво.

 

Избягвайте небрежността в тоалета

Небрежно съчетаните, увиснали, недобре изгладени дрехи не правят добро впечатление, независимо за каква длъжност кандидатствате. За да се облечете добре и с подходящи и добре стоящи дрехи, отделете достатъчно време за търсенето на облекла онлайн, както и за подготвянето и гладенето им в деня преди интервюто.

 

Допълнителни акценти

Ако искате да акцентирате на „портретната“ част, подчертайте я с брошка, обици, очила.    Очилата са особено подходящи, ако искате да си придадете по-сериозно излъчване.

Ако имате красиви ръце, привлечете вниманието върху тях с елегантен часовник или гривна.


Стари постове Най-новите постове

Оставете коментар

Моля имайте предвид, че коментарите ви може да подлежат на одобрение, преди да бъдат публикувани