Няколко въпроса към Георги Палов - официалният фотограф на 12 O'Clock

От щракането на снимки с телефона до пренасянето на тежката професионална техника за хващането на един изгрев или залез. Фотографията не е просто професия, а изкуство - толкова опияняващо, че в един момент можете да се изгубите в него. Днес смятаме да Ви запознаем с нашият фотограф, чиято мисия е да покаже дори най-малките детайли на модните ни колекции. Ние отдавна знаем, че никога не е лесно да се снимат модели, след като често негодуваме срещу снимките на телефона, но бихме искали да чуем и мнението на професионалистите. Ето защо зададохме няколко въпроса на Георги Палов, който винаги намираше търпението, за да направи нашата фотосесия по-магическа, отколкото сме можели да си я представим:

Интервю с  Георги Палов - официалният фотограф на 12 O'Clock - тема в блога на Twelve O'clock

Източник: Личен архив

Фотограф: Еси Панжилова

Представи се с няколко думи.
Здравейте. Аз съм Георги Палов – дипломиран архитект и професионален фотограф на свободна практика. Кое обичам повече – често е по-сложно да се отговори еднозначно, отколкото да се почувства и реализира. 

Вече си забелязал модата при мобилните телефони с поставянето на 2-3 мощни камери. Успява ли да се запази границата между мобилния телефон и фотоапарата?
Последните години границата определено се смалява, но според мен винаги ще я има. Защото е наложително - чиста физика. Фотоапаратите също се развиват. За професионални нужди още дълго време ще останат ненадминати и няма как да бъдат изместени. Хубави снимки за facebook, с употребени няколко филтъра, са винаги забавни и изглеждат добре, направени от всеки модерен телефон, който често е единственото нещо, с което масово се разполага за снимки – той е винаги последeн модел и под ръка. Важното е да се забавляваме винаги и навсякъде с телефона, а за работа нека плануваме тежката раница с необходимата техника.

Интервю с  Георги Палов - официалният фотограф на 12 O'Clock - тема в блога на Twelve O'clock

Източник: Личен архив

Колко още смяташ, че ще продължи модата на селфито и останалите производни? И има ли професионални тънкости за правенето на по-качествен такъв кадър?
Модата затова е мода – една идва, друга си отива, после пак се завръща някоя от старите. Това е кръговрат. Каквато и мода да властва в момента, не само при снимките, а изобщо, то тя е преходна и на вратата чука следващата... Това не означава, че модата сама по себе си е нещо лошо – тя просто е моментна снимка отпечатък на човешкия прогрес, замесен с емоции и тенденции. Аз самият доскоро мислех, че селфитата са проява на елементарно поведение и загуба на време /а не маловажно - и загуба на памет в телефона/, докато не присъствах на една изложба само със селфита на различни хора от цял свят. На снимките от тази изложба имаше уловени уникални моменти и нито една "кифленски" запечатана история -

Интервю с  Георги Палов - официалният фотограф на 12 O'Clock - тема в блога на Twelve O'clock

Източник: Личен архив

Бях буквално „накаран“ да изпробвам селфи манията и да се приобщя към многобройното братство на почитателите й. Ами...не болеше.
Скоро мои познати се опитваха да си направят селфи, като се опитат да прихванат хубавата гледка зад тях. За съжаление, слънцето също бе част от хубавата гледка. Резултатът - плачевен: или тъмни лица и хубава гледка или нормални лица и белезникав фон.В случая, би помогнало някой приятел да снима с включена светкавица на телефона или да се използва програма, позволяваща ръчни настройки на камерата. Първият вариант е за предпочитане.
Искате още съвети - бъдете креативни, използвайте отражения, различни гледни точки, части от пейзажа и т.н.. Селфи стиковете също помагат - да не е пресилен портрета от широкия ъгъл на камерата. Вече има и камери, с които можем да си направим панорамно селфи, което е голяма забава.

Модната тенденция позволи на пълните модели да застават пред камера. 2015 година със сигурност би могла да се сметне за годината на модната свободия. През призмата на обектива, как изглежда красивата жена?
"Красотата е в очите на гледащия" /Пикасо/. Подкрепям мисълта на този гений и съм съгласен, че това, което вижда човешкото око, е различно от това, което запечатва фотоапарата - не е просто образ, а съчетание от няколко неща и само едно от тях визуално. Все по-често срещам жени с комплекси, които не искат да се снимат. Измислят всякакви абсурдни оправдания – основно убеждавайки себе си колко зле биха изглеждали на снимки по какви ли не причини. След като ги убедя, че грешат и красотата е в индивидуалността и излъчването, в усмивката и малките детайли, се оказва, че са прекрасни. Защо ли? Защото виждат това, което аз виждам в тях – личното очарование на всеки човек, а то винаги преминава отвъд физическия образ.

Интервю с  Георги Палов - официалният фотограф на 12 O'Clock - тема в блога на Twelve O'clock

Източник: Личен архив

Знаем, че красотата е по-скоро абстрактно понятие, но когато един човек е направил хиляди кадри (не сме сигурни за милионите) трябва да го попитаме - пейзажи или хора са по-лесни за снимане?
Красота е навсякъде около нас /стига да имаш очи да я видиш и сърце да я откриеш и почувстваш/, а лесни дела има само на думи. Колкото повече снимки прави човек, толкова повече неща среща, вижда и изучава. Винаги има място за усъвършенстване и нови знания и не трябва да спираме да се стремим към тях. Кое е по-лесно за снимане /пейзажи или хора/ - еднакво трудно/лесно е, единствено зависи колко страст и желание влагаш в това, което правиш.

Тази година Pirelli реши да заснеме жените-герои. Пред обектива им попаднаха Серина Уилямс и Ейми Шумър. Дамите не могат да се похвалят с моделската физика, но като символ на своята идеология се възприемат много добре. Ако ти трябваше да направиш един такъв календар, използвайки услугите само на българки, кои жени би избрал?
Отговорът се състои в самия въпрос: жени- герои. Бих снимал тези жени, които с действията и уменията си помагат на други хора и даряват усмивки и емоции. Сещам се за доста такива професии, в които усилията и старанието често се пренебрегват и уменията на практикуващите ги остават скрити зад кулисите, което пък ми дава идея за нов фото проект - благодаря ви.

Интервю с  Георги Палов - официалният фотограф на 12 O'Clock - тема в блога на Twelve O'clock

Източник: Личен архив

Казват, че всички модели са изключително претенциозни и винаги обвиняват фотографите за направените изображения. Как би оценил нашите модели по време на фотосесиите и какви съвети би дал на дамите и какви съвети би дал на всички останали жени, които мечтаят за разходка по световния подиум?
Досега всички ваши модели са били на професионално ниво и аз нямам забележки към тях. Само красота сама по себе си не е достатъчна, нужни са знания и практика /много труд/- пози, подходящ лицеобраз, флирта с фотоапарата и още и още... Професионалният модел е скъпоплатен, защото освен всички качества, които следва да притежава, пести време с професионализма си.

Какво би посъветвал дамите, които умишлено правят грозните гриммаси, когато застанат пред телефона? През окото на професионалист сме сигурни, че можеш да им дадеш по-добра алтернатива от популярната "муцка" и останалите урбан похвати.
Моят съвет е - естествената усмивка винаги превъзхожда всичко останало и няма как да излезе от мода – тя е като марка Шанел за човешкото лице - непреходна. Разбира се, не винаги може да се усмихваме, а и някои път естеството на снимките изисква друго излъчване. Тогава и замислено/тъжно и др. изражения също предават емоция, изразителност и красота на снимката.

Модната индустрия харчи милиони долари за гримове и допълнително украсяване на моделите си. И след като все по-често можем да попаднем на фалшивата визия, остана ли място за естествената красота пред обектива и има ли шансове скоро да видим малките несъвършенства като съвършенства?
Много често, когато снимам жена без грим или леко гримирана, коментарът след това е "Ауу виждат ми се всички бръчки. Изтрий снимката...и т.н.“ Добрата оптика и многото мегапиксели на модерните професионални фотоапарати улавят абсолютно всички детайли. Професионалният грим пести време за ретуширане и обработка и създава по-малко негативни емоции у модела. Отделено гримът дава възможност за индивидуално подчертаване на силните страни в лицеобраза, както и за акцентиране на определена визия или емоция. Добре е на професионална фотосесия моделите да са гримирани в унисон с идеята за самите снимки. Когато снимките са непринудени и ефирни тежък грим и постановки на устните са изключително трагикомични и създават у зрителя усещане за леконравност и дори отблъскват...така е заради естетиката. За мен тя невинаги е в симетрията и акцентите, а често трябва да се търси в светлината, която струи от очите или усмивката на дамите, в бръчките и особените белези при мъжете и т.н.

Интервю с  Георги Палов - официалният фотограф на 12 O'Clock - тема в блога на Twelve O'clock

Източник: Личен архив

Фотограф: Мария Стоянова


И за финал бихме искали да разберем твоите впечатления от Twelve O'Clock и били инвестирал още от времето си за заснемането на предстоящата ни пролетно-лятна колекция?
Време за красота и придобиване на нови емоции и знания винаги имам. Всеки път се вълнувам да видя първи какво са сътворили дизайнерите ви и винаги се изненадвам от свежите им идеи и професионализма им. Пожелавам ви много творчески успехи, а на себе си ползотворна работа заедно.

Можете да видите още професионални кадри тук!

И да се свържете с Георги тук!


Стари постове Най-новите постове

Оставете коментар

Моля имайте предвид, че коментарите ви може да подлежат на одобрение, преди да бъдат публикувани